telnr
fysio
Wat is Claudicatio intermittens? (etalage benen)
Claudicatio intermittens is een uiting van Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV, ook wel ”etalagebenen” genoemd) Het wordt veroorzaakt door slagaderverkalking(artherosclerose) in de benen. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch, stug en dik. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten(cholesterol) en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan, een zogenaamde stenose, waardoor er te weinig zuurstof in de benen terecht komt. Dit zorgt voor krampende pijn, die weer verdwijnt als u een tijdje stilstaat.
Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:
 • roken
 • hoge bloeddruk
 • diabetes mellitus (suikerziekte)
 • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
 • overgewicht
 • weinig lichaamsbeweging
Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Behandeling:
De behandeling zal bestaan uit een op maat gemaakt trainingsprogramma. Dit is afhankelijk van de resultaten van het fysiotherapeutisch onderzoek.
De training zal bestaan uit onder andere:
 • Looptherapie: gesuperviseerde looptraining en het aanleren van een juist looppatroon (indien nodig).
 • Conditietraining: het leren lopen van langere afstanden zonder te hoeven pauzeren.
 • Krachttraining: het versterken van de beenspieren.
 • Informatie en adviezen: leefstijlfactoren( voldoende bewegen, gezonde voeding, evt. stoppen met roken)
 • Het leren omgaan met uw klacht.

Waarom looptraining?
Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand door middel van gesuperviseerde looptraining met 50-200% toeneemt. Door het verleggen van de pijngrens kunt u steeds verder lopen. Bovendien verbetert door het lopen de kwaliteit van de bloedvaten, wat de bloedvoorziening van de spieren bevordert. Ook uw inspanningsvermogen neemt toe. Door zelfstandig voortzetten van de looptraining is dit resultaat blijvend. Er zijn geen gezondheidsrisico’s aan de looptraining verbonden. Vaatspecialisten kiezen steeds vaker voor een verwijzing naar gesuperviseerde looptraining, voordat zij een vaatchirurgische ingreep doen.
De looptraining wordt opgebouwd volgens de richtlijnen van het KNGF. Fysiotherapie Kessel is aangesloten bij het ClaudicatioNet. Dit is een landelijk netwerk dat kwaliteit en regelmatige bijscholing van aangesloten fysiotherapeuten garandeert.
Zorgverzekeraar CZ en Menzis vergoedt deze behandeling alleen bij fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij ClaudicatioNet

Openingstijden

Maandag     7.00 - 18.00 uur
Dinsdag 7.00 - 19.00 uur
Woensdag 7.00 - 18.00 uur
Donderdag 7.00 - 19.00 uur
Vrijdag 7.00 - 18.00 uur
Zaterdag, zon- en feestdagen zijn we gesloten
Andere tijden zijn in overleg mogelijk.
Behandeling volgens afspraak.