telnr
fysio
Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Het is een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht, die veroorzaakt wordt door het onvoldoende functioneren van het lymfsysteem. Dit kan zijn:
 • aangeboren(primair lymfoedeem) : hierbij is het lymfsysteem onvoldoende aangelegd.
 • verworven(secundair lymfoedeem) : ontstaan na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren als gevolg van een operatieve ingreep, bestraling of chemotherapie. Bijvoorbeeld lymfoedeem in de arm, na het verwijderen van een tumor en/of door bestraling van de borst.

Klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn:
 • pijn
 • gespannen en/ of zwaar gevoel
 • zwelling
 • vermoeidheid
 • beperkingen in bewegen en in dagelijks functioneren

Lymfoedeem is niet alleen hinderlijk, maar kan ook schadelijke effecten, zoals ontstekingen (“ wondroos”) en gewrichtsklachten tot gevolg hebben.

Behandeling:
Het lymfesysteem loopt door het gehele lichaam en voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af. Daarnaast heeft het een afweerfunctie. Het bestaat uit lymfebanen, die het vocht transporteren, de lymfeknopen, die een zuiverende werking hebben. Met name in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfe knopen.
De behandeling richt zich op vermindering en stabilisering van het oedeem. Tevens is beweging in de behandeling van groot belang. Hierbij maakt de oedeemtherapeut gebruik van een aantal behandelmogelijkheden:
 • Voorlichting: Hierbij krijgt U voorlichting over huidverzorging, voeding, adviezen m.b.t. leefregels.
 • Manuele lymfedrainage/oedeemtherapie: Dit is een bijzondere massagetechniek waarbij met specifieke handgrepen de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd en het functioneren van de goede vaten wordt bevorderd. Hierdoor wordt de opname en afvoer van de lymfe verhoogd.
 • Oedeem- en fibrosegrepen: Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die worden toegepast bij bepaalde lymfoedeemgradaties. Door middel van oedeemgrepen kan lymfe verplaatst worden naar delen die het lymfstelsel waar het beter wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel(“fibrose”) versoepeld worden.
 • Compressietherapie: Doorgaans volgt na lymfdrainage compressietherapie. Deze therapie bestaat uit het zwachtelen van het behandelde arm of been in combinatie met beweging. Bij voldoende oedeemafname wordt meestal een therapeutische elastische kous aangemeten om het verkregen resultaat te behouden.
 • Oefentherapie, houding- en bewegingsadviezen: Vaak ontstaat er ook bewegingsbeperkingen en spierkrachtverlies. Door het aanspannen van de spieren wordt de doorbloeding aangezet en dit bevordert de lymfedoorstroming (spier pompwerking). Hierdoor wordt de functie optimaal verbeterd.
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen: Specifieke oefeningen die de afvoer van lymfevocht bevorderen.
 • Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke tape die de onderhuidse circulatie verbeterd en de afvoer van het lymfevocht bevorderd.

De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. De duur van de totale therapie is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon.
De oedeemtherapeut is lid van het NVFL( de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie) Deze vereniging staat voor kwaliteit en nascholing en zorgt voor de belangenbehartiging bij de zorgverzekeraars, politiek en verwijzers.

Openingstijden

Maandag     7.00 - 18.00 uur
Dinsdag 7.00 - 19.00 uur
Woensdag 7.00 - 18.00 uur
Donderdag 7.00 - 19.00 uur
Vrijdag 7.00 - 18.00 uur
Zaterdag, zon- en feestdagen zijn we gesloten
Andere tijden zijn in overleg mogelijk.
Behandeling volgens afspraak.